تهیه نقشه یو تی ام (UTM)

3,249 بازدید کنندگان
نقشه یوتی ام، نقشه utm، کارشناس رسمی امور ثبتی، کارشناس رسمی نقشه‌بردار، نقشه یو تی ام (utm)

یو تی ام از پرکاربردترین و مهم‌ترین نقشه‌های موردنیاز جهت ارائه به اداره ثبت، شهرداری، جهاد کشاورزی و منابع طبیعی و … می‌باشد. تمامی درخواست‌ها در زمینه املاک و زمین در این ادارات مستلزم ارائه نقشه یو تی ام یا همان نقشه وضع موجود ملک می‌باشد.

کارشناس رسمی دادگستری رشته نقشه‌برداری پس از بازدید از محل و تعیین موقعیت و حدود ملک و utm جهت تهیه نقشه یوتی ام، نقشه وضع موجود ملک یا همان نقشه یو تی ام (utm) را تهیه می‌کند

دو راه برای utm کردن نقشه‌ها وجود دارد اولین را ه حل اینکه کارشناس نقشه‌برداری از نقشه‌های دهه 70 و 80 یا به اصطلاح همان نقشه‌های 2000 سازمان نقشه‌برداری استفاده می‌کند و دومین راه حال اینکه کارشناس می‌بایست از گیرنده‌های جی‌پی‌اس مولتی فرکانس نقشه‌برداری استفاده کند تا بتواند نقشه utm را آماده و ارائه بدهد.

برای ارائه نقشه utm به شهرداری، اداره ثبت‌اسناد وادارات دیگر بهترین روش همان روش دوم می‌باشد یعنی استفاده از روورهای حرفه‌ای (گیرنده‌های جی‌پی‌اس) که برای تعیین موقعیت می‌تواند به سامانه ثبت شرکت یعنی سامانه شمیم متصل شود و از دقت بالایی برخوردار است.

نقشه یو تی ام به چه نقشه‌ای می‌گویند؟

نقشه یوتی ام، نقشه utm، کارشناس رسمی امور ثبتی، کارشناس رسمی نقشه‌بردار، نقشه یو تی ام (utm)

در مواردی مانند تجمع پلاک ثبتی، گرفتن جواز تخریب و نوسازی، افراز و موارد این‌چنینی، نقشه یو تی ام نیاز است. در این نقشه مختصات ملک توسط گیرنده‌های جی‌پی‌اس یو تی ام تعیین موقعیت شده و در یک جدول در نقشه درج می‌شود.

هدف از یو تی ام کردن ملک درواقع مشخص شدن موقعیت ملک روی نقشه‌های کاداستر ادارات یا هر نقشه ژئورفرنس شده، می‌باشد با این روش به‌سادگی می‌توان موقعیت دقیق ملک را پیدا کرد.

از دو روش در حالت کلی جهت یو تی ام کردن نقشه می‌شود استفاده کرد:

1- توسط گیرنده‌های ماهواره‌ای یا همان جی پی اس مولتی فرکانس که قابلیت اتصال به سامانه شمیم اداره ثبت را دارد

2- استفاده از نقشه‌های 2000(دو هزار) سازمان نقشه‌برداری کل کشور.

  • با در دست داشتن شیت موقعیت ملک می‌توان موقعیت ملک موردنظر را در نقشه مشخص و با وضع موجود ملک بهترین تطبیق را انجام داد و از یو تی ام نقشه‌های موردنظر استفاده کرد در روش یوتی ام کردن با گیرنده‌های جی‌پی‌اس باید به‌ دقت مسطحاتی، توجه کرد تا در زمان فیکس و ثابت‌شده دستگاه دقت مورد نظر را تأمین کرد طبق استاندارد سازمان نقشه‌برداری کشور دقت مسطحاتی نقشه‌های 2000 باید بهتر از 40 سانتی‌متر باشد

کاربرد نقشه utm چیست؟

در ابتدای کار باید در نظر داشت که نقشه یو تی ام (utm) سیستم مختصات نیست بلکه سیستم تصویر است قبل از تفسیر نقشه یو تی ام (utm) باید در مورد سیستم مختصات و تفسیر بیشتر صحبت کنیم و بدانیم.

سیستم مختصات چیست؟

نقشه یوتی ام، نقشه utm، کارشناس رسمی امور ثبتی، کارشناس رسمی نقشه‌بردار، نقشه یو تی ام (utm)

هر سیستمی که جهت تعیین موقعیت یا برای تعیین مختصات استفاده شود را اصطلاحاً سیستم مختصات می‌گویند که در این موضوع سیستم‌های مختصات متعددی توسط محققین و دانشمندان ارائه‌ شده است. برخی از این سیستم‌های برای مناطق خاص طراحی‌شده به‌عنوان‌مثال طراحی‌شده جهت استفاده در کشورهای اروپایی یا آسیایی و برخی از سیستم ها به‌صورت گلوبال یا (Glonass) درواقع سیستم جی‌پی‌اس (GPS) جهانی است.

  • اگر بتوانیم مختصات یک نقطه یا مکان را در سیستم مختصات تعیین کنیم نیاز داریم تا موقعیت این مکان را روی نقشه هم تعیین کنیم
  • دانشمندان علم نقشه‌برداری و ژئودزی جهت رفع مشکل نداشتن شکل هندسی منظم زمین، بهترین شکل هندسی را طراحی نمودند که به بهترین وضع زمین منطبق باشد و از پیچیدگی ریاضی زیادی هم برخوردار نباشد یعنی بیضوی دورانی دومحوره.
  • در حال حاضر آیا با داشتن شکل ریاضی زمین و مختصات آن می‌توان موقعیت نقاط را در نقشه تعیین کرد؟ که پاسخ خیر است

نقشه‌هایی که ما در اختیارداریم و روزمره از آن استفاده می‌کنیم دو بعدی است و روی کاغذ ترسیم‌شده و این در حالی است که سیستم مختصات و روش تعیین موقعیت ملک به‌صورت سه‌ بعدی یا فضایی است.

اینکه چگونه می‌توان از یک سیستم مختصات سه‌ بعدی به نقشه دو بعدی رسید را سیستم تصویر می‌نامند بدین‌صورت که عملیات ریاضی بر روی مختصات می‌آید زوایا و طول را از فضای سه‌بعدی به فضای دوبعدی نقشه انتقال می‌دهد.

سه سیستم مهم و کاربردی که دانشمندان و ژئودزین ها در این زمینه ارائه داده‌اند:

نقشه یوتی ام، نقشه utm، کارشناس رسمی امور ثبتی، کارشناس رسمی نقشه‌بردار، نقشه یو تی ام (utm)

  • سیستم تصویری مخروطی (Conical)
  • سیستم تصویر استوانه‌ای (Cylindrical)
  • سیستم تصویر مستوی (Planar)

و این نکته مهم را باید مدنظر داشت که هیچ سیستم تصویری نمی‌تواند پوشش کاملی از کل زمین را ارائه دهد و هرکدام از سیستم ها در نقاط خاص کاربرد دارند که از پرکاربردترین آن‌ها سیستم تصویر استوانه‌ای است.

سیستم تصویر استوانه‌ای دو نوع است:
1- یونیورسال مرکاتور ( UM )
2- یونیورسال ترنسور مرکاتور ( UTM )
  • تفاوت این دو مورد این است که مورد اول عمود بر نصف‌النهاراست و مورد دوم به‌ موازات آن‌ها می‌باشد.

سیستم تصویر یو تی ام چگونه است؟

نقشه یوتی ام، نقشه utm، کارشناس رسمی امور ثبتی، کارشناس رسمی نقشه‌بردار، نقشه یو تی ام (utm)

سیستم تصویر یو تی ام را این‌گونه می‌توان توضیح داد که مانند یک توپ پلاستیکی است که کاغذی را دور توپ به‌گونه‌ای می‌پیچانیم که برگردیم به نقطه اول. درواقع سیستم تصویر utm حول مدار استوا کره زمین را به 60 زون 6 درجه‌ای تقسیم کرده (محیط دایره 360 درجه می‌باشد) یعنی ما در کل کره زمین 60 زون داریم و ما برای هماهنگی یک نقطه را مبدأ شمارش زون‌ها در نظر می‌گیریم که این نقطه همان نصف‌النهار مبدأ واقع در گرینویچ لندن است که با این ترتیب ما 30 زون در سمت راست و 30 زون در سمت چپ این نصف‌النهار داریم که به زون‌های شرقی و زون‌های غربی شناخته می‌شوند.

نقشه utm و مختصات کشور ایران :

  • ایران در نقشه یو تی ام در زون‌های 38، 39، 40 و 41 قرار دارد.
  • محاسبه طول زمینی هر زون با در نظر گرفتن این‌که هر زون عرض 6 درجه‌ای دارد و با در نظر گرفتن شعاع تقریبی زمین، به‌راحتی قابل‌محاسبه است.
  • در سیستم تصویر UTM برای راحتی محاسبه در اعداد مختصات، مرکز هر زون را مبدأ مختصات در آن زون لحاظ می‌کنند. برای نیمکره شمالی مختصات این مبدأ 500.000 برای مؤلفه X می‌باشد و 0 برای مؤلفه Y همچنین و در نیم‌کره جنوبی مؤلفه X همان 500.000 بوده ولی مؤلفه Y 10.000.000 می‌باشد.
  • دلیل این طراحی و مختصات این است که در این سیستم به اعداد منفی برخورد نکنیم. این موضوع حائض اهمیت است که این سیستم و تعاریف عنوان‌ شده، برای تمامی 60 زون کره زمین برقرار است. درواقع وقتی در سیستم تصویر یو تی ام (utm) مختصات نقطه‌ای را اعلام می‌کنیم علاوه بر مختصات مؤلفه X و Y باید شماره زون، شرقی یا غربی بودن و همچنین شمالی با جنوبی بودن آن‌هم عنوان شود. در حالیکه با داشتن صرفاً مختصات X و Y دقیقاً 120 نقطه در کل دنیا می‌توان برای این نقطه تصویر کرد.( 60 نقطه در 60 زون نیمکره شمالی و 60 نقطه در 60 زون نیمکره جنوبی)

تمامی نقشه‌هایی که بر اساس سیستم تصویر یو تی ام طراحی می‌شوند را نقشه‌های یو تی ام می‌گویند. در ایران تهیه نقشه با استفاده از روورهای مولتی فرکانس را نقشه یو تی ام (utm) می‌گویند.

  • اکثر ادارات و سازمان‌ها ازجمله اداره ثبت‌اسناد و املاک، اداره کاداستر، منابع طبیعی، شهرداری، سازمان آب و فاضلاب و … از این نقشه‌ها استفاده می‌کنند و درواقع زمانی که ارباب‌رجوع به این ادارات مراجعه می‌کند باید نقشه یو تی ام (utm) را ارائه دهد.
  • در حال حاضر جهت انجام هرگونه خدمات ثبتی و ملکی یا تبدیل اسناد دفترچه‌ای به اسناد تک‌برگ باید به ادارات ثبت، مراجعه کرد. جهت یکپارچه‌سازی و تدقیق موقعیت و استقرار پلاک‌های ثبتی در موقعیت‌های صحیح از نقشه‌های یو تی ام (utm) استفاده می‌شود متقاضیان جهت تهیه نقشه یو تی ام باید به کارشناس رسمی دادگستری در رشته امور ثبتی مراجعه کنند.

در شهرداری‌ها نیز جهت ارائه خدمات تخریب و نوسازی می‌بایست ارباب‌رجوع نقشه یو تی ام ( UTM) توسط کارشناس رسمی دادگستری در رشته امور ثبتی را ارائه دهد.

نقشه یو تی ام :

نقشه وضع موجود باید توسط کارشناسان رسمی دادگستری رشته امور ثبتی و نقشه‌برداری تهیه و مهر و امضا شود و معمولاً به دلایل مختلفی از متقاضیان این نقشه یا همان نقشه یو تی ام مطالبه می‌شود.

نقشه یوتی ام، نقشه utm، کارشناس رسمی امور ثبتی، کارشناس رسمی نقشه‌بردار، نقشه یو تی ام (utm)
  • کارشناس رسمی دادگستری رشته امور ثبتی با مراجعه به محل و بررسی اسناد و مدارک، توسط دوربین‌های دقیق و حرفه‌ای نقشه‌برداری توتال استیشن اقدام به‌اندازه‌گیری طول‌ها و زوایای ملک می‌کند و درنهایت توسط نرم‌افزار اتوکد نقشه موردنظر را ترسیم می‌کند.
  • از دلایل تهیه نقشه وضع موجود ملک یا یوتی ام utm اطلاع از وضعیت ملک مربوطه و مقایسه آن با وضعیت ثبتی آن است در صورت وجود مغایرت باید بررسی و دلایل مغایرت آشکار شود.
  • در مواردی اختلاف وضعیت ثبتی با وضع موجود ملک اندک بسیار جزئی است که در چنین مواردی شهرداری از مالک یا متقاضی می‌خواهد تا با مشورت کارشناس رسمی دادگستری اضافه مساحت را رهاسازی کند تا مجوز تخریب یا نوسازی را دریافت کند.

افرادی که مدعی املاک و اراضی که در منابع طبیعی می‌باشد هستند به مستنداتی دال بر اثبات این موضوع دارند، بایستی نقشه یو تی ام (UTM) که توسط کارشناس رسمی امور ثبتی تهیه‌شده به اداره منابع طبیعی ارائه نمایند.

 در مجموعه کارشناسان رسمی پارسی کارشناس، کارشناسان رسمی امور ثبتی باهمکاری کارشناسان رسمی دادگستری در رشته‌های راه و ساختمان، نقشه‌برداری و … جهت تهیه نقشه یو تی ام ( UTM) برای ارائه به‌تمامی ادارات، ارگان‌ها و سازمان‌ها خدمات ارائه می‌دهد.

هزینه تهیه نقشه UTM :

نقشه یو تی ام UTM یکی از نقشه‌های مرسوم و متداول، موردنیاز در ادارات ثبت و شهرداری‌ها می‌باشد. از الزامات اولیه نقشه یو تی ام، نقشه‌برداری وضع موجود و بیان مختصات جی‌پی‌اس رئوس در سیستم تصویر مرکاتور یا همان یو تی ام می‌باشد. در نقشه‌های یو تی ام می‌بایست مساحت قطعه، پلاک مجاور، عرض‌گذر و اندازه اضلاع زمین مشخص شود.

مواردی نظیر موقعیت درختان در زمین، ارتفاع نقاط مختلف زمین، خط نما و … هم طبق تقاضای کارفرما و مالک قابل ترسیم در نقشه می‌باشد. هزینه تهیه نقشه یو تی ام بستگی دارد به مساحت ملک، وجود اشجار و موقعیت نسبت به گذر و …

در مواردی ممکن است که مساحت وضع موجود ملک با مساحت درج‌شده در سند مالکیت منطبق نباشد یا ابعاد درج‌شده باهم مغایر باشند، در این صورت باید در نقشه‌برداری وضع موجود، ابعاد ثبتی نیز بر روی نقشه با رنگ متفاوتی ترسیم شود (نقشه دوخطی) تا کارفرما بتواند اختلاف مساحت و ابعاد وضع موجود و ثبت سندی را ملاحظه کند.

مزایای استفاده از نقشه‌های یو تی ام (UTM) چیست؟

نقشه یوتی ام، نقشه utm، کارشناس رسمی امور ثبتی، کارشناس رسمی نقشه‌بردار، نقشه یو تی ام (utm)
  • مکان‌یابی دقیق موقعیت ملک
  • قرارگیری موقعیت دقیق هر ملک در جای خود
  • رفع اختلافات بین مجاور ین ملک
  • احیای حدود پلاک ثبتی در موارد مشکلات ملک‌های مجاور و ادغام حدود
  • سهولت در تعیین موقعیت پلاک‌های ثبتی
  • سیستم یکپارچه تعیین موقعیت
  • بررسی و تهیه نقشه جامع از پلاک‌های ثبتی یک ناحیه در یک سیستم جامع
  • گزارش‌گیری جامع از مجموعه پلاک‌های ثبتی
  • استفاده از سامانه‌های GIS جهت اتصال داده‌های مکانی

تفاوت یو تی ام (UTM) و جی‌پی‌اس (GPS) در چیست؟

یو تی ام اصطلاحاً به نقشه‌هایی گفته می‌شود که مختصات گوشه‌ها در آن درج‌شده است. ازنظر فنی، کمی متفاوت باهم می‌باشد که البته دانستن یا ندانستن این مسئله برای عموم افراد لزومی ندارد. کلیه گیرنده‌های مولتی فرکانس (روورها) در تمامی سامانه‌ها مانند شمیم، مختصات نقاط را از ماهواره‌های تعیین موقعیت واقع‌شده در اطراف زمین نظیر سیستم تعیین موقعیت جی‌پی‌اس GPS (آمریکا)، گالیلئو (اتحادیه اروپا)، گلوناس (روسیه) و … دریافت می‌کنند.

این مختصات روی کره زمین که به شکل بیضوی یا کره می‌باشد تعیین‌شده است جهت انتقال این مختصات از کره به نقشه باید از سیستم تصویر یا Projection System استفاده کرد در زمان‌های مختلف دانشمندان برای مناطق مختلف کره زمین سیستم تصویر، های متفاوتی ارائه کرده‌اند از مهم‌ترین آن‌ها سیستم تصویر یو تی ام (Universal Transverse Mercator) می‌باشد که مناسب مناطق قطبی یا نزدیک به قطب نیست که توسط دانشمندی به نام Mercator ارائه‌شده است پس درنتیجه نقشه یو تی ام یعنی مختصات نهایی شده واقع در سطح زمین روی نقشه.

نقشه UTM به چه معنی است؟

نقشه یوتی ام، نقشه utm، کارشناس رسمی امور ثبتی، کارشناس رسمی نقشه‌بردار، نقشه یو تی ام (utm)

در نقشه‌های وضع موجود ملک یا یو تی ام وضعیت ملک از جهت لغزش‌های احتمالی، ابعاد و مساحت مورد بررسی قرار می‌گیرد که توسط کارشناس رسمی امور ثبتی تهیه و مهر و امضا شده است. امکان دارد پس از تهیه نقشه وضع موجود کسری یا اضافه مساحت ملک مشخص شود که تمامی این موارد می‌تواند برای مالک زمین چالش جدی باشد که دلیل این می‌تواند تعرض و تجاوز ملک مجاور باشد یا اشتباه در مساحت ملک باشد که موارد این‌چنینی مشمول ماده 149 قانون ثبت می‌شود که در تمامی این موارد می‌بایست جهت روشن شدن موضوع نقشه کادر تهیه شود.

ازجمله نکات مهم در نقشه یو تی ام utm :

نقشه یو تی ام باید توسط کارشناس رسمی دادگستری رشته امور ثبتی یا نقشه‌برداری انجام شود. درهرصورت در تهیه نقشه یو تی ام باید نکاتی مدنظر قرارگرفته شود. در اندازه‌گیری ابعاد و مساحت ملک همیشه باید از دوربین توتال استیشن استفاده شود و در مورد ساختمان‌ها، درز انقطاع مابین ملک با ملک‌های مجاور نیز اندازه‌گیری شود.

نیاز است که حداقل یک ملک مجاور و یک ملک در حد بالا و یا پائین نیز نقشه‌برداری شود. عرض‌گذر و در صورت لزوم اختلاف ارتفاع بر و کف نیز در نقشه مشخص شود. چون نقشه یو تی ام، نقشه‌ای پایه است که برای عملیات ثبتی استفاده می‌شود. با اندازه‌گیری دقیق موارد ذکرشده، احتمال بررسی مجد و مراجعه مجدد نقشه‌ بردار سر ملک بسیار کم می‌شود.

  • در برخی موارد متقاضیان از کارشناس رسمی تقاضا می‌کنند که در نقشه یو تی ام وضع موجود یا یو تی ام، موقعیت درختان، قطر درخت، نوع آن‌ها نیز درج شود. باید به این نکته توجه داشته باشید که این موضوعات هیچ ارتباطی به کارشناس رسمی دادگستری رشته امور ثبتی و نقشه‌برداری ندارد. در صورتیکه نیاز دارید حتماً این موارد قید شود باید از کارشناسان رسمی کشاورزی و منابع طبیعی در این خصوص بهره ببرید.

یو تی ام (utm) چه نوع نقشه‌ای است؟

نقشه یوتی ام، نقشه utm، کارشناس رسمی امور ثبتی، کارشناس رسمی نقشه‌بردار، نقشه یو تی ام (utm)
  • نقشه یو تی ام درواقع نوعی نقشه مسطحاتی است اما با این تفاوت که سیستم مختصات استفاده‌ شده در این نقشه بر اساس تعیین موقعیت ماهواره‌ای می‌باشد. هدف از انجام تهیه نقشه یو تی‌ ام این است که کارفرما بتواند موقعیت زمین شمارا به‌صورت تصویر شده در موقعیت صحیح زمین مشاهده کند.
  • درواقع هدف از یو تی‌ ام کردن نقشه‌ها این است که بتوان توسط نرم‌افزارهای نقشه‌برداری و ترسیمی تمام زمین‌ها و قطعات یو تی ام را به‌صورت یکجا ملاحظه کرد و هر قطعه زمین در جای دقیق و درست خود قرار بگیرد. این مسئله از جهات مختلف قابل اهمیت می‌باشد.
  • اول اینکه تمامی قطعات زمین‌ها و پلاک‌های ثبتی را می‌توان به‌صورت یکپارچه ملاحظه نمود. دوم اینکه بر روی نقشه یوتی‌ام تداخل و تعارض بین قطعات قابل‌ملاحظه می‌باشد.

در حال حاضر تمامی ادارات ازجمله ثبت‌اسناد و املاک، منابع طبیعی، جهاد کشاورزی و … از نقشه‌های یوتی‌ام استفاده می‌برند و درصورتی‌که به‌عنوان متقاضی به هر یک از ادارات نامبرده مراجعه کنید نیاز به نقشه یو تی‌ ام دارید. یکی از اهداف اداره ثبت جهت تک‌برگ کردن سندهای دفترچه‌ای نیز همین موضوع می‌باشد. تمامی افراد دارای سندهای ملکی دفترچه‌ای باید قبل از هرگونه اقدامی به اداره ثبت‌اسناد و املاک محل خود مراجعه نموده و درخواست تبدیل سند دفترچه‌ای به سند تک‌برگ را بدهند.

ضرورت تهیه نقشه یو تی ام UTM در چیست؟

چندین دهه از زمان پرتاب اولین ماهواره‌های تعیین موقعیت به فضا می‌گذرد. در ابتدا تعیین موقعیت ماهواره‌ای بیشتر جهت موارد نظامی استفاده می‌شد و بعدها به حوزه مهندسی نیز وارد شد و باعث تحولی شگرف در این حوزه شد. بطوریکه امروزه می‌بینیم، بدون تعیین موقعیت ماهواره‌ای، عملاً در بسیاری موارد زندگی بشر مختل می‌شود.

از حمل‌ونقل عمومی گرفته، هواپیما تا کشتی‌ها و پروژه‌های عمرانی تماماً از موقعیت ماهواره‌ای بهره می‌برند. این توضیحات جهت دانستن نقشه یو تی ام بود. نقشه یو تی ام درواقع به معنی قرار دادن یک ملک در موقعیت جغرافیائی دقیق ازلحاظ ماهواره‌ای است؛ یعنی هرگاه مختصات گوشه‌های ملکی در سیستم تعیین موقعیت ماهواره‌ای اندازه‌گیری و در نقشه ترسیم شود به آن نقشه یو تی ام می‌گویند.

نقشه یو تی ام درواقع نوعی نقشه مسطحاتی است اما با این تفاوت که سیستم مختصات استفاده‌ شده در این نقشه بر اساس تعیین موقعیت ماهواره‌ای می‌باشد. هدف از انجام تهیه نقشه یو تی‌ ام این است که کارفرما بتواند موقعیت زمین شمارا به‌صورت تصویر شده در موقعیت صحیح زمین مشاهده کند.
نقشه یوتی ام، نقشه utm، کارشناس رسمی امور ثبتی، کارشناس رسمی نقشه‌بردار، نقشه یو تی ام (utm)
  • در حال حاضر تمامی ادارات و ارگان‌ها در صورت مطالبه نقشه از وضع موجود ملک مالک، قطعاً نقشه یو تی ام را درخواست. می‌کنند؛ زیرا یک نقشه یو تی ام یعنی موقعیت آن بر روی نقشه جهانی که منحصربه‌فرد می‌باشد. درصورتی‌که تمامی املاک در این سیستم مختصات تعیین و تصویر شوند، اختلافات و تداخل‌های احتمالی به‌خوبی مشخص و قابل‌بررسی می‌شود.
  • از کاربردهای مهم و اساسی نقشه‌های یو تی ام استفاده در منابع طبیعی و اراضی ملی می‌باشد. کاربر به‌سادگی نقشه دریافتی مالک را در سیستم نقشه‌های یو تی ام اداره ترسیم وبه راحتی می‌تواند اعلام کند که آیا زمین موردنظر در اراضی ملی قرار دارد یا جزو مستثنیات می‌باشد.

نکته مهم برای تهیه نقشه UTM :

در مورد تهیه نقشه یو تی‌ ام باید توجه داشته باشید که ابعاد، اضلاع و زوایای عرصه توسط دوربین‌های توتال استیشن برداشت شود زیرا استفاده از گیرنده‌های جی‌پی‌اس مولتی فرکانس که به سامانه شمیم وصل می‌شوند، دقت موردنیاز را ندارند؛ و نکته مهم‌تر اینکه جهت تهیه نقشه یو تی ام باید وضع موجود اضلاع با دقت کمتر از یک سانتی‌متر ثبت شوند.

  • اما دقت گیرنده‌های جی‌پی‌اس در بهترین حالت حدود 3 الی 5 سانتی‌متر است؛ و این دقت هم در صورتی است که در جهات مختلف تعداد ماهواره‌های کافی را رؤیت نمایند. اگر گیرنده در نزدیکی یک ساختمان بلندمرتبه باشد، با اینکه دستگاه فیکس می‌شود، اما به‌ دقت واقعی نمی‌رسد.
  • از گیرنده‌های جی‌پی‌اس مولتی فرکانس برای یو تی ام کردن نقشه یا برای نقشه‌برداری اراضی بزرگ باید استفاده کرد.

رهاسازی اضافه طول و مساحت در تهیه نقشه utm :

گاهی پس از نقشه‌برداری وضع موجود ملک مشخص می‌شود که ابعاد وضع موجود با سند مالکیت مغایرت دارد. این مغایرت می‌تواند چندین حالت داشته باشد:

1- زمانی که ابعاد وضعی موجود نسبت به سند بیشتر باشد که در این حالت جهت حل مشکل دو راه وجود دارد :

  • مراجعه به اداره ثبت و تهیه نقشه کادر
  • رهاسازی
نقشه یوتی ام، نقشه utm، کارشناس رسمی امور ثبتی، کارشناس رسمی نقشه‌بردار، نقشه یو تی ام (utm)

حالت اول زمانی پیش می‌آید که ملک به مجاورین تجاوز نکرده باشد و اضافه مساحت مشمول ماده 149 باشد.

حالت دوم زمانی پیش می‌آید که مالک قصد استفاده از ماده ۱۴۹ را نداشته و فقط می‌خواهد مطابق ابعاد سند تخریب و نوسازی انجام دهد. در این حالت باید از رهاسازی اضافه طول و مساحت استفاده نماید. اینکه از چه ضلعی و چه جهتی رهاسازی انجام شود باید توسط یک کارشناس رسمی دادگستری رشته امور ثبتی تائید شود.

انجام چنین کاری نیاز به تجربه و علم کافی دارد که هر کارشناس رسمی بنا به تجربه و دانش خود و بررسی املاک مجاور رهاسازی را مشخص می‌کند که از سمت گذر یا انتهای ملک یا مجاورین باشد.

2- زمانی که ابعاد وضع موجود نسبت به وضعیت سند کمتر باشد که در این حالت جهت حل مشکل دو راه وجود دارد :

  • اولین راه‌ حل قبول و دادن تعهد مبنی بر اصلاح سند مالکیت با همین وضع موجود که البته باید تعهد محضری انجام شود و اقرار کند که در آینده هیچ‌گونه ادعایی در این باب ندارد.
  • دومین راه‌ حل متقاضی می‌تواند با مراجعه به اداره ثبت‌ اسناد و املاک با در دست داشتن نقشه وضع موجود علت کسری مساحت و ابعاد را بررسی نماید.

تهیه نقشه یو تی ام (utm) توسط کارشناس رسمی نقشه‌برداری

نقشه یو تی ام (utm) بر اساس سیستم مختصات جهانی تهیه و تولید می‌شود که در آن مختصات مکانی ملک مزبور به‌صورت دقیق به همراه مشخصات همسایگان هم‌جوار آن در مقیاس بزرگ‌تر در دسترس قرار می‌گیرد. درنتیجه با توجه به اینکه در نقشه یو تی ام متراژ و ابعاد دقیق حدودات اربعه درج می‌گردد به همین دلیل دیگر شاهد اختلافات ملکی ناشی از تعارض و تداخل متراژ و… نخواهیم بود. با پارسی کارشناس همراه باشید تا اطلاعات دقیق‌تری درباره نقشه utm و نحوه تهیه نقشه یو تی ام به شما عزیزان ارائه شود تقریباً از سال 1393 با تصویب قانون کاداستری و ابلاغ آن در سراسر کشور جهت صدور سند تک‌برگ، تمامی سازمان‌ها و ارگان‌ها موظف شدند که از نقشه یو تی ام استفاده کنند، به دلیل اینکه در نقشه یو تی ام هر نقطه دارای یک مختصات خاص و منحصربه‌فرد می‌باشد و هیچ دونقطه‌ای در کل کره زمین یافت نمی‌شود که دارای مشخصات یکسانی باشند به همین دلیل امکان هرگونه کلاه‌برداری و جعل به‌صورت چشمگیری خواهد می‌یابد.

مدارک لازم جهت تهیه نقشه utm و ارائه به کارشناس رسمی نقشه‌برداری

نقشه یوتی ام، نقشه utm، کارشناس رسمی امور ثبتی، کارشناس رسمی نقشه‌بردار، نقشه یو تی ام (utm)

برای تهیه نقشه utm، متقاضی باید به کارشناس نقشه‌برداری مراجعه کند و در ابتدای کار باید مدارک مالکیت از قبیل قولنامه به همراه کپی از سند اولیه ملک را در اختیار کارشناس رسمی نقشه‌برداری قرار دهد تا مالکیت متقاضی برای کارشناس قابلیت اثبات داشته باشد. درواقع بر اساس قولنامه و کپی سند، متقاضی اثبات می‌کند که ملک را از مالک اولیه ملک خریداری کرده است. درصورتی‌که ملک به‌صورت مشاعی و دارای سند مشاعی باشد باید سند مشاعی حتماً به نام متقاضی باشد و درصورتی‌که متقاضی ملک مشاعی را از مالک اولیه خریداری کرده باشد ولی سند مشاعی به نام متقاضی نشده باشد باید متقاضی یک وکالت‌نامه از مالک اولیه دریافت و ارائه دهد تا برمبنای آن کارشناس رسمی دادگستری برای تهیه نقشه یو تی ام اقدام کند درواقع با ارائه مدارک مالکیتی و مشخصات ملک به کارشناس نقشه‌برداری، کار نقشه‌برداری ازملک مشخص آغاز می‌شود. کارشناس نقشه‌برداری پس از بررسی مدارک مالکیتی ملک، باید به‌صورت حضوری ازملک بازدید کند و پس از انجام امور و تهیه نقشه، فایل نقشه یو تی ام و گواهی مختصات ملک را آماده و با مهر و امضا به متقاضی ارائه دهد.

22 دیدگاه

  • سلام
    چقدر این مقاله کامل و ساده نوشته شده ممنون از شما
    من که تو این حوزه هیچ اطلاعاتی ندارم واقعا اطلاعات خیلی خوبی کسب کردم ممنون از شما
    موفق باشید

  • سلام
    ممنون میشم راهنمایی کنید
    اگر بنده خدایی آلزایمر داشته باشه و اسمش در لیست محجورین دادگاه نباشه و بجای امضا که سواد نداشته اثر انگشت گرفتیم ازش …آیا با جا زدن از معامله میتونه موفق بشه ؟ شاهد هم وجود داره که ملک را به ما فروخته

  • سلام جناب مهندس
    راهنمایی می خواستم
    بزرگواری بفرمایید
    ساختمانم دو سال پیش بخاطر وام توسط بانک ارزیابی شده بدلیل گذشت زمان بانک دوباره درخواست ارزیابی کرده اداره ثبت نیز در نامه یک نفر کارشناس برای نوبت اول معرفی کرده ولی در ابلاغ به کارشناس سه نفره ابلاغ کرده آیا کار اداره ثبت غیر قانونی هست؟

  • سلام
    من ۴۰۰۰ متر ازیک زمین کشاورزی را خریداری کرده ام کل زمین دو هکتار می باشد که به قطعات ۴۰۰۰ متری فروش رفته زمینی که فروشنده به من نشان داد با چیزی که در سند قید شده جهت و راستاش فرق داره کارشناس نقشه برداری قبلا زمین را یو تی ام کرده وفقط جهت زمین من به نسبت بقیه قطعات متفاوت است امکان دارد که در سند اشتباه شده باشد راهکار چیست ممنون میشم راهنمایی کنید

    • درود بر شما کارشناس رسمی باید تطبیق ملک با وضع موجود را برای ملک شما انچام دهد و در صورت مشخص نشدن نقشه ملک شما، وضعیت ملک های مجاور بررسی میشود تا جایگاه ملک شما مشخص شود.

  • سلام
    من یک زمین دارم که 5 هکتار هست و می خوام دو هکتارشو سند بزنم بنام برادرم
    زمینم سند نداره گفتند برای گرفتن سند حتما باید نقشه یو تی ام تهیه کنم سوالم اینه که باید حتما کارشناس رسمی نقشه برداری برای ما نقشه utm تهیه کنه و اینکه نقشه utm برای کل زمین میده یا فقط همون دو هکتار ؟
    لطفا راهنمایی کنید

    • درود بر شما، شما باید جهت تهیه نقشه یو تی ام به کارشناس رسمی نقشه برداری مراجعه کنید و فقط برای ملک و محدوده مورد نظر تقاضای نقشه یو تی ام کنید

  • سلام آقای مهندس
    راهنمایی میخواستم در زمینه نقشه یو تی ام
    من یک ملکی دارم که خونه باغ هست این خونه تخریب شده و میخوایم مجوز ساخت بگیریم جهت متراژ بالاتر برای ویلا حالا گفتند برای تهیه نقشه utm و جانمایی ملک به کارشناس رسمی نقشه برداری یا امور ثبتی مراجعه کنیم
    میخداستم ببینم که خودمون دنبال کارشناس رسمی باشیم یا باید حتما اداره ثبت معرفی کنه و نقشه یو تی ام برای محدوده ساخت ویلاست؟ یا اینکه شامل باغ هم می‌شه
    و هزینه تهیه نقشه utmچقدر هست و کارشناس رسمی نقشه بردازی چند روزه به ما تحویل میده

    • درود بر شما، جهت تهیه نقشه یو تی ام خودتون میتونید مستقیما به کارشناس رسمی نقشه برداری مراجعه کنید. تهیه نقشه یو تی ام برای محدوه ای ایست که شما مشخص میکنید اگر سند زمین برای کل باغ می باشد میتوانید نقشه utm
      کلی برای باغ بگیرید یا اگر فقط محدوه ای ویلایی تفکیک شده است نقشه یو تی ام را کارشناس رسمی نقشه برداری برای همان محدوده انجام می دهد.

  • سلام
    من یک ملک دارم کلنگی که دارم تخریب می کنم و ملک کناری ما زمین خالی هست میخوایم تجمیع کنیم و ساخت و ساز کنیم زمین کناری سند نداره حالا باید کل دو تا زمین سند تجمیعی بگیریم و گفتند حتما نقشه utm تهیه کنیم میخواستم بدونم اول برای هر زمین جدا گانه نقشه یو تی ام بگیرم و برای مرحله سند تجمیعی ارائه بدم یا اینکه کل دو زمین یکجا نقشه utm از کارشناس رسمی نقشه برداری بگیرم

    • درود بر شما، شما جهت تهیه نقشه یو تی ام بنا به درخواست خودتون به اداره ثبت اسناد و طبق خواسته اداره ثبت باید از کارشناس رسمی نقشه برداری درخواست تهیه نقشه utm کنید و برای مشاوره بیشتر میتوانید با شماره 02128421213 تماس حاصل فرمایید.

  • سلام من یک خونه روستایی دارم حالا میخوام که جواز ساخت ویلا بگیرم اما زمینم سند نداره گفتند باید برای تهیه نقشه یو تی ام به کارشناس رسمی نقشه برداری مراجعه کنم اطراف خونه روستایی من یک هکتار باغ میوه هست کل زمینم باید توسط کارشناس رسمی نقشه برداری بازدید بشه ؟یعنی نقشه utm باید برای کل زمین بگیرم یا فقط برای ملکی که میخوام بسازم ؟

    • درود بر شما، جهت دریافت نقشه یو تی ام ضمن مراجه به کارشناس رسمی نقشه برداری باید خودتان محدوده ای که میخواهید سند دریافت کنید را مشخص کنید و میتوانید ملک را تفکیک نمایید و فقط برای محدوده ویلا یک سند بگیرید یا اینکه برای کل باغ جهت دریافت سند درخواست نقشه utm کنید.

  • سلام وقت شما بخیر
    من یک زمین دارم در شمال کشور که رفته در طرح هادی و میخوام قطعه بندی کنم و نیاز به نقشه یو تی ام دارم سوالم اینه که تهیه نقشه utmحتما باید توسط کارشناس رسمی نقشه برداری انجام بشه و برای هر ملک باید نقشه utm جداگانه انجام بشه؟

    • درود بر شما بله کارشناس رسمی نقشه برداری باید تهیه نقشه یو تی ام شما را انجام دهد در صورتی که قطعات تفکیک شده باشند برای گرفتن سند جداگانه باید برای هر قطعه زمین نقشه utm انجام شود

  • سلام
    من یک زمین کشاورزی دارم که میخوام براش سند بگیرم بهم گفتند حتما باید نقشهutm براش بگیرم
    به چه کارشناسی مراجعه کنم
    و هزینه نقشه یو تی ام چقدرهست؟

    • درود بر شما،طبق قانون برای دریافت سند رسمی حتما باید اشخاص نقشه یو تی ام دریافت کنند و کارشناس رسمی نقشه برداری وظیفه ای تهیه نقشه یو تی ام را به عهده دارد جهت اطلاع از هزینه انجام نقشه utm با شماره 02128421213 تماس حاصل فرمایید

  • سلام من سه قطعه زمین مزروعی دارم که داخلش از قبل بنا احداث شده میخواستم تاریخ بنای احداث شده را بدانم نیاز به نقشه سالهای 40 و 50 دارم و تفسیر عکس هوایی این نقشه ها آیا شما انجام میدید؟ و حتما باید کارشناس رسمی نقشه برداری یا کارشناس رسمی امور ثبتی گزارش رسمی بهم بده
    ممنون میشم هزینه کارشناسی بفرمایید

    • درود بر شما، بله کارشناسان مجموعه در رشته نقشه برداری و امور ثبتی میتوانند تفسیر عکس هوایی شمارا انجام دهند و بله فقط گزارشات کارشناسی با مهر و امضای کارشناس رسمی نقشه برداری و امور ثبتی معتبر می باشد و هزینه کارشناسی با توجه به اطلاعاتی که برای ما ارسال میکنید طبق تعرفه ثابت کشوری تعیین میشود

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *