تفسیر عکس هوایی – نحوه انجام و دلایل انجام
تفسیر عکس هوایی چیست؟
تفسیر عکس هوایی جهت حل اختلافات ملکی امروزه بیشترین کاربرد را دارد. کارشناس تفسیر عکس هوایی از سازمان نقشه برداری یا سازمان جغرافیایی نیرو های مسلح ابتدا اقدام به تهیه عکس هوایی قدیمی ملک مورد نظر میکند. سپس به بررسی وضعیت ملک و تغییرات بوجود آمده از گذشته تا حال حاضر را بررسی می کند و نتایج را به صورت گزارش رسمی ارائه می دهد.
روال انجام تفسیر عکس هوایی

روند کلی تهیه و تفسیر عکس هوایی بدین صورت است:
- ارسال مختصات برای کارشناس تفسیر عکس هوایی
- بررسی اسناد و مدارک موجود
- تهیه عکس هوایی
- بررسی، تفسیر و جانمایی عکس هوایی
ارسال مختصات برای کارشناس تفسیر عکس هوایی
اولین اقدام برای این کار داشتن مختصات و یا همان نقشه UTM زمین مورد نظر است. پس از ارسال مختصات یا نقشه یو تی ام برای کارشناسان، تصاویر عکس های هوایی که طی سالها برای زمین شما موجود است بررسی میگردد و به شما اطلاع داده می شود.
بررسی اسناد و مدارک موجود
دومین قدم ارائه کلیه اسناد و مدارک ملک به کارشناس رسمی تفسیر عکس هوایی است. کارشناس تفسیر عکس هوایی در این مرحله با بررسی این اسناد و مدارک مانند نقشه utm و همچنین با بررسی و اطمینان از صحت آن ها اقدام به تهیه عکس هوایی مناسب با مورد دعوی شما می کند.
- بعنوان مثال اگر اختلاف متقاضی با سازمان منابع طبیعی باشد باید به عکس های هوایی دهه ۴۰ استناد شود.
تهیه عکس هوایی
محل نگهداری عکس های هوایی در سازمان نقشه برداری کشور و سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح می باشد و باید با مراجعه حضوری یا اینترنتی از این سازمان ها درخواست و تهیه گردد.که معمولا ۱۰ الی ۱۴ روز کاری پس از درخواست آماده می شود.
اما باید به این نکته هم توجه داشت که برای بعضی مناطق هیچ عکس هوایی در آرشیو موجود نمی باشد که در چنین مواقعی با کمک از متخصصان مجموعه پارسی کارشناس، تصاویر از سایت ها و منابع خارجی تهیه می شود
بررسی ، تفسیر و جانمایی عکس هوایی

بررسی، تفسیر و جانمایی عکس هوایی نیاز به تخصص و تجربه کافی دارد پس باید بررسی و تفسیر عکس هوایی باید توسط متخصصان و کارشناسان باتجربه در این حوزه انجام شود. تفسیر و جانمایی یا اظهار نظراشتباه عکس هوایی علاوه بر خسارت های مالی ممکن است موجب اشتباه در روند کلی پرونده و عدم اثبات موضوع شود. گزارش کار در نهایت پس از بررسی ها و پردازش های انجام شده، آماده می شود و در اختیار مالک یا ارگان مورد نظر قرار داده می شود.
اگر علاقه مندید در مورد تفسیر و جانمایی عکس های هوایی اطلاعات بیشتری داشته باشید ادامه مقاله را مطالعه فرمایید
عکس های هوایی آنالوگ که به آن عکس های هوایی قدیمی نیز می گویند از دهه ۳۰ تا اواخر دهه ۸۰ از ایران برداشت شده و امروزه کاربرد زیادی در حوزه های مختلف از جمله جانمایی ملک یا حدود اربعه املاک در ایران دارد.
- عکس هوایی آنالوگ هر ملک (عکس هوایی قدیمی ) که جهت دعاوی ملکی بسیارمورد استفاده است، باید توسط کارشناس های متخصص برای ارائه به دادگاه ، ژئورفرنس، جانمایی و تفسیر شوند که با هرکدام از این مفاهیم در ادامه آشنا خواهید شد
- تفسیر عکس هوایی در واقع روندی است که جهت بررسی و تجزیه و تحلیل تصاویر گرفته شده از سطح زمین انجام می شود تا عوارض درسطح زمین شناسایی و مشخص شود وهمچنین ارتباط آن ها با یکدیگر مشخص شود که در بیشتر مواقع برای امور قضاوتی در حل اختلافات ملکی مورد استفاده قرار می گیرد
- یک کارشناس رسمی تفسیر عکس هوایی برای تفسیر عکس هوایی باید آشنایی کامل با ساختار عکس و اجزای تشکیل دهنده آن داشته باشد.
- عکسبرداری هوایی تا به امروز به دو صورت دیجیتال و آنالوگ تهیه شده که در این مقاله بیشتر صحبت می شود در مورد تفسیر عکس های هوایی آنالوگ قدیمی که به صورت اسکن شده در سازمان نقشه برداری کشور و سازمان جغرافیایی نیروی های مسلح موجود است و بیشترین استفاده را امروز دارد.
تاریخچه عکس های هوایی

با پیدایش هنر و علم عکاسی و همچنین ، صنعت هوانوردی عکس برداری هوایی به منظور کاربرد در زمینه فتوگرامتری و تفسیر بوجود آمد و این یعنی اینکه عکس برداری هوایی دارای قدمت چندان زیادی نیست . اولین گزارش کتبی فن عکاسی در سال ۱۸۳۹ اولین گزارش قطعی پرواز هواپیما نیز مربوط به ۱۷ دسامبر ۱۹۰۳ می باشد
تاریخچه عکس های هوایی در ایران متعلق به چه زمانیست؟
عکس برداری هوایی در ایران به منظور استفاده عمومی ، قدمت چندان زیادی ندارد و اولین پروژه عکس برداری هوایی در ایران از ۱۹۵۵ سال شروع شده و اولین عکس هوایی تهران به مقیاس ۱:۱۰۰۰۰ در تاریخ ۲۲ اردیبهشت ۱۳۳۵ (۱۲ مه ۱۹۵۶) انجام شد و همزمان با این تاریخ، عکس برداری هوایی در مقیاس بزرگ از شهرهای مهم در ایران انجام شد.
از عکسهای هوایی با مقیاس ۱:۵۵۰۰۰ که اصطلاحا به آن عکس های هوایی ۱:۵۰،۰۰۰ می گویند، در تهیه نقشه های ۱:۵۰،۰۰۰ پوششی و تکمیل نقشه های ۱:۲۵۰،۰۰۰ نیز استفاده شده و هنوز هم کاربرد دارد تمامی فیلم ها و مدارک این عکس برداری ها در سازمان جغرافیایی ارتش موجود است.
- اولین عکس برداری هوایی ایران با مقیاس ۱:۵۵۰۰۰ به وسیله شرکتهای آمریکایی از ایران برداشت شده و حدودا سه سال بطول انجامیده یعنی از سال ۱۹۵۵ تا ۱۹۵۷ (۱۳۳۴ – ۱۳۳۶) و بجز بعضی از قسمتهای مرزی در شمال و غرب کشور، از سراسر ایران عکسبرداری شده است. و پس از گذشت چند سال نواقص عکسبرداری در شمال و غرب کشور نیز انجام شده است.
- دومین مرحله عکس برداری پوششی با مقیاس ۱:۲۰،۰۰۰ در سال ۱۳۴۳ در سراسر ایران آغاز و تا ۱۰ سال بعد ادامه داشت که بخش اعظمی از آن انجام شد و مناطقی مانند جنگل های شمال ایران بعنوان گپ باقی مانده بود و عکس برداری نشده بود.
- سومین مرحله عکس برداری هوایی نیز متعلق به دهه ۱۳۷۰ است که این عکس برداری متعلق به مناطقی از جنگل های شمال است که بعنوان گپ باقی مانده بود و در مقیاس ۱:۴۰۰۰۰ عکس برداری شده و هدف از این عکس برداری تهیه و تولید نقشه هایی با مقیاس ۱:۲۵۰۰۰ بود.

تاریخچه اولین عکس برداری هوایی از اروپا ( فرانسه )، به وسیله شخصی بنام G.S.Tournachon درسال ۱۸۵۸ در پاریس انجام شد و همزمان با آن، یعنی در همان سال، شخص دیگری به نام Laussedat با دوربین عکاسی و فیلمهای شیشه ای در بالن از دهکده ای نزدیک پاریس عکسبرداری هوایی انجام داد . G.S.Tournachon توانست از عکس ها نقشه توپوگرافیک تهیه کند و دومین نفر موفق به تجزیه و تحلیل ریاضی برای برگردان تصویر پرسپکتیو به تصویر ارتوفتو شد.
استفاده گسترده از عکس های هوایی به منظور مقاصد نظامی و در جنگ جهانی اول رونق گرفت و از جنگ جهانی دوم برای مصارف غیر نظامی ، تحقیقاتی و علمی به طور وسیع آغاز شد
تفسیر عکس هوایی و ماهوارهای توسط کارشناس رسمی نقشه برداری
تفسیر عکس هوایی به ارزیابی و تحلیل عوارض ثبتشده از سطح زمین در لحظه عکسبرداری گفته میشود. وظیفه اصلی کارشناس رسمی تفسیر عکس هوایی رعایت اصول تفسیر عکس است که با استفاده از دستگاه استریوسکوپ اقدام به تفسیر عکس هوایی میکند. تا با استفاده از آن مشکل تعارضات و تداخلات ملکی تحلیل و حل شود. مفسر عکس هوایی، کارشناس رسمی دادگستری باصلاحیت جانمایی و تفسیر عکسهای هوایی و ماهوارهای میباشد.
برای مشاوره رایگان در خصوص تفسیر عکسهای هوایی و خدمات کارشناسی تفسیر عکس هوایی میتوانید با شماره ۰۲۱۲۸۴۲۱۲۱۳ در ارتباط باشید.
تاریخچه عکسبرداری هوایی در ایران
عکسهای هوایی پوششی:
در ایران برای نخستین بار در سال ۱۳۳۴ سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح وزارت دفاع با کمک ارتش آمریکا اقدام به تهیه عکسهای هوایی با مقیاس ۱:۵۵۰۰۰ کردند.
هدف از تهیه عکس توسط سازمان جغرافیایی ارتش، تهیه نقشه هوایی به مقیاس ۱:۲۵۰۰۰۰ بود که با دقت بسیار بالایی تهیه شد. این عکسبرداری ۳ سال طول کشید و در سال ۱۳۳۶ به اتمام رسید و کل کشور ایران را پوشش داد.
سازمان نقشهبرداری کشور نیز از سال ۱۳۳۵ و در شهرهای بزرگ با مقیاسهای بزرگتر نظیر ۱:۶۵۰۰ و ۱:۱۲۵۰۰ شروع به عکسبرداری هوایی از کل کشور برای اهداف مختلف کرد.
دومین سری عکسبرداری هوایی سراسری در کشور در اسفند سال ۱۳۴۳ آغاز شد و تا ۱۳۵۱ ادامه داشت. این عکسها با مقیاس ۱:۲۰۰۰۰ برداشت شدند و به عکسهای هوایی دهه ۴۰ معروف هستند؛ که متولی عکسبرداری هوایی دهه ۴۰ سازمان نقشهبرداری کشور میباشد.
سومین عکسبرداری هوایی پوششی در کشور ایران مربوط به دهه ۷۰ میباشد که از سال ۱۳۷۲ شروع و تا اوایل ۱۳۸۲ به طول انجامید. آخرین مورد عکسهای هوایی دهه ۷۰ با مقیاس ۱:۴۰۰۰۰ میباشند و برای تهیه نقشه ۱:۲۵۰۰۰ تهیه شدند.
عکسهای هوایی غیر پوششی:
عکسهای هوایی موردی نیز در سالهای مختلف و در شهرهای بزرگ جهت اهداف گوناگون تهیه شد.
بهعنوانمثال در شهر تهران از سال ۱۳۳۴ تا سال ۱۳۹۴ برداشت عکس هوایی انجامشده و وجود دارد
عکس هوایی چیست؟
عکس هوایی بهتمامی آثار و وقایعی که در لحظه باز و بسته شدن شاتر هواپیما بهصورت قائم یا مایل از سطح زمین گرفته میشود میگویند که در حافظه دوربین ذخیره میشود. عکسهای هوایی به دو صورت رقومی و آنالوگ تهیه میشوند که بیشتر دعاوی ملکی در دادگاهها و محاکم حقوقی با استفاده از عکسهای هوایی آنالوگ مرتفع میشوند. تفسیر عکس هوایی امروزه بیشتر با استفاده از عکس هوایی آنالوگ توسط کارشناس رسمی تفسیر عکس هوایی انجام میشود