نقشه یو تی ام چیست؟
نقشه یو تی ام یا به اصطلاح (UTM MAP) به یک کروکی یا یک نقشه از یک منطقه گفته میشود که در سیستم مختصات یو تی ام قرارگرفته و کاربردهای فراوانی در نقشهبرداری املاک و اراضی و امور ثبتی دارد. برای تهیه نقشه یو تی ام بههیچوجه مراجعه به سازمان نقشهبرداری یا شهرداری لازم نیست فقط کافی است با کارشناسان رسمی نقشهبرداری و امور ثبتی پارسی کارشناس تماس بگیرید و جهت دریافت نقشه یو تی ام با مهر و امضای کارشناس رسمی امور ثبتی یا کارشناس رسمی نقشهبرداری میتوانید از امکانات و تجهیزات بهروز مجموعه پارسی کارشناس بهره ببرید.
نقشه یو تی ام یا (UTM MAP) چه کاربردی دارد؟
- نقشه یو تی ام و روش تهیه آن، برای بسیاری از افراد که برای امور اداری املاک و ساختمان به ارگانهای دولتی مانند اداره ثبت یا شهرداری مراجعه میکنند مبهم است. تعداد زیادی از شهروندان با نقشهی یو تی ام آشنایی ندارند و عناوین متفاوتی را برای نقشه UTM به کار میبرند. درواقع بهصورت کلی تعریف نقشه یو تی ام را میتوان اینگونه گفت که کروکی یا نقشهای از حدودات اربعه ملک و اراضی است که در سیستم مختصات جهانی UTM قرارگرفته است.
- افرادی که با واژه نقشه یو تی ام از طرف ارگانهای دولتی در الزام به تهیه نقشه UTM آشنا میشوند جای این سؤال پیش میآید که نقشه UTM چیست و چه کاربردی دارد؟ در فایل صوتی ارائه شده ذیل بهصورت کلی، کاربردهای این نقشه توضیح داده میشود. این فایل صوتی برای افرادی که فرصت مطالعه مقاله نقشه UTM را ندارند تهیه شده است.
واژه اختصاری لاتین که برای عکسهای هوایی یا نقشه قرار دادهشده در سیستم مختصات بهکاربرده میشود UTM است. شرح کامل این واژه و ترجمه آن به معنی سیستم مختصات مرکاتور معکوس جهانی است که در زبان فارسی مختصر شده آن را یو تی ام مینامیم.
نقشه یو تی ام را چگونه تهیه کنیم؟
برای تهیه نقشه یو تی ام (UTM) با مهر و امضای کارشناس رسمی دادگستری، باید با کارشناسان رسمی امور ثبتی یا نقشهبرداری تماس بگیرید به این نکته توجه کنید که جهت تهیه و دریافت نقشه یو تی ام باید ترسیم نقشه UTM بر اساس اصول فنی و هندسی مهندسی نقشهبرداری و اطلاعات مکانی تهیه شود. بر اساس توضیحات فوق در مورد سیستم مختصات جهانی یو تی ام یا همان واژه مختصر لاتین UTM و نحوه جانمایی نقشه یو تی ام باید مساحی وضع موجود ملک و اراضی طبق اصول حرفهای مهندسی نقشهبرداری شود.
تعریف کلی نقشه یو تی ام UTM
در حالت کلی هر نقشه یا پلانی مانند نقشه ثبتی، راهسازی، معماری و… میتواند جانمایی شود در سیستم مختصات یو تی ام و با توجه به توضیحات بیانشده، UTM یا یو تی ام درواقع یک سیستم مختصات میباشد و استفاده از این واژه در مورد نقشههای برداشت املاک اشتباه است. سیستم مختصات UTM موقعیت قرارگیری یک نقشه روی زمین با مکان انحصاری آن را مشخص میکند. درواقع بهوسیله سیستم مختصات UTM مکان انحصاری را در قالب نقشه ثبت و ارائه میدهند.
- بهعنوانمثال در پروسه جانمایی ملک نقشه تهیهشده را نقشه جانمایی پلاک ثبتی مینامند یا جانمایی ملک روی نقشه UTM.
- مورد دیگر اینکه نقشه UTM رهاسازی ملک به معنی تهیه نقشه رهاسازی گذر ملک میباشد پس باید توجه داشته باشیم که یو تی ام یا UTM صرفاً یک سیستم مختصات جهانی میباشد
تعریف نقشه یو تی ام UTM) MAP) بهعنوان کروکی یا …؟
تعریف نقشه یو تی ام یا نقشه UTM یک کروکی یا پلان مسطحاتی است که حاصل نقشهبرداری حدودات اربعه عرصه یا اعیان میباشد که جانمایی شده در سیستم مختصات جهانی مرکاتور یا همان UTM. درواقع در اکثر کشورها برای تهیه نقشه یو تی ام از سیستمهای تصویر گوناگون استفاده میشود. در کشور ایران جهت تهیه نقشه رقومی در اکثر پروژههای اجرایی از سیستم مختصات UTM منطبق با سامانه شمیم استفاده میشود.
در امور ثبتی و نقشهبرداری، نقشه یا کروکیهای تهیه و ترسیمشده را نقشه UTM مینامند. درواقع نقشه UTM نشاندهنده وضع موجود عرصه یا اعیان ملک، برداشت (مساحی) حدود اربعه و چهارگوشه ملک است که درنهایت در سیستم مختصات UTM قرار میگیرد و نقشه یو تی ام نامیده میشود. نقشههای UTM در اکثر امور ثبتی و نقشهبرداری، مرتبط باکار مهندسین نقشهبرداری و امور ثبتی است
یو تی ام یا UTM مخفف چه عبارتی است؟
یو تی ام یا UTM مخفف یا کوتاه شده عبارت Universal Transverse Mercator یعنی سیستم مختصات جهانی مرکاتور معکوس است. حروف انگلیسی ابتدایی یا اختصاری این عبارت UTM یا یو تی ام گفته میشود و درواقع سیستم مختصات جهانی جهت مکانیابی مورداستفاده در نقشهها و علوم اطلاعات مکانی GIS و RS میباشد.
- سیستم تصویر UTM که جز دستگاه مختصات دکارتی دوبعدی محسوب میباشد، جهت تعیین موقعیت نقاط یا علوم اطلاعات مکانی استفاده میشود. سیستم مختصات UTM یک نوع نمایش مکان در موقعیت افقی زمین است که با تعیین حدود اربعه آن منطقه، آن مکان دارای مختصات یو تی ام انحصاری در یک زون مشخص میشود. این نکته مهم است که بدانیم موقعیت جغرافیایی کشور ایران در 4 زون از سیستم مختصات UTM قرارگرفته است. درواقع هر نقطه یا مکان در کشور ایران دارای یک مختصات UTM انحصاری در زونهای 38-39-40-41 است
سیستم مختصات UTM جهانی چیست؟
سیستم مختصات UTM جهانی یعنی اینکه هر مکان جغرافیایی در کره زمین، در یک ZONE ثابت با یک مختصات انحصاری UTM قرارگرفته. بهعنوانمثال یک زمین کشاورزی در دونقطه مختصاتی UTM در یک زون قرار نمیگیرد و موقعیت آن در یک نقطه مختصاتی ثابت میباشد. در حالت کلی هر نقطه در کره زمین یک زون مشخص و مختصات انحصاری دارد.
- موقعیت نقاط مختلف در سیستم مختصات UTM جهانی با دقت سانتیمتر است و برای نقشهبرداری از این نقاط از گیرنده مولتی فرکانس شمیم باید استفاده شود. در سیستم مختصات یو تی ام جهانی کره زمین به 60 زون تقسیمشده که در این تقسیمبندی مختصاتی هر زون درواقع بهاندازه 6 درجه طول جغرافیایی تعریفشده است. سیستم مختصات مرکاتور معکوس جهانی یا همان UTM درواقع مانند یک محور مختصاتی است که میتوان نقشههای مختلف ازجمله نقشه حدود اربعه املاک و اراضی را در آن قرارداد.
نقشه UTM لازم است برای انجام امور ملکی مانند اخذ سند، دریافت جواز ساخت شهرداری و پایان کار. برای تهیه و دریافت این نقشه که باید توسط کارشناس ذیصلاح تهیه شود میبایست با کارشناس رسمی نقشهبرداری و امور ثبتی تماس حاصل کنید. جهت تهیه نقشه UTM با مهر و امضا کارشناس رسمی دادگستری میتوانید با تیم کارشناسی پارسی کارشناس تماس بگیرید.
فرمت نقشه یو تی ام چگونه است؟
فرمت یا قالب نقشه یو تی ام که از طرف ارگانهای مختلف مانند اداره ثبت و شهرداری جهت تهیه امور ملکی به مالک اعلام میشود باهم متفاوت است. نقشههای یو تی ام برای اداره ثبت باید دوبعدی باشد ولی نقشه UTM برای جواز ساخت یا پایان کار شهرداری باید دارای کد ارتفاعی یا بعد سوم نیز باشد. همچنین اطلاعات ثبتی ازجمله پلاک ثبتی اصلی و فرعی و شماره قطعه در نقشههای ارائهشده به اداره ثبت الزامی است.
برای اداره راه و شهرسازی یا سازمان آب، نقشه UTM که تهیه میشود میبایست روی نقشه هوایی با مقیاس یک دوهزارم یا نقشه ۲۰۰۰ نیز جانمایی شود. فرمت اصلی نقشههای UTM در این مورد میبایست دارای کادر مختصاتی در اطراف نقشه باشد و همچنین نیاز است جدول مختصات در گوشه نقشه درج شود؛ و اگر نقشه تهیهشده در سیستم مختصات UTM باشد میبایست رفرنس و پروتکل برداشت توسط سامانه شمیم نیز در نقشه درج شود.
پروسه تهیه نقشه utm به چه صورت است؟
نقشه utm بهصورت جامع به یک نقشه یا کروکی حاصل از خروجی دیتا رقومی حدودات اربعه املاک و اراضی گفته میشود که در سیستم مختصات یو تی ام قرار میگیرد. واژه یو تی ام utm که پس از نقشه بهکاربرده میشود درواقع اشاره به سیستم مختصات utm دارد. دوربین نقشهبرداری نقشه وضع موجود ملک را برداشت میکند و باید در سیستم مختصات یو تی ام یکپارچه اداره ثبت، توسط گیرنده مولتی فرکانس متصل به سامانه شمیم یا همان جیپیاس شمیم قرار گیرد.
نقشه یو تی ام (utm) توسط کارشناس رسمی دادگستری امور ثبتی و کارشناس رسمی نقشهبرداری طی دو مرحله شامل نقشهبرداری زمینی و ترسیم نقشه انجام میشود. متقاضیان جهت دریافت نقشه یو تی ام معتبر و رسمی باید به کارشناسان رسمی دادگستری مراجعه کنند. نقشه یو تی ام utm درواقع سند هندسی و حقوقی املاک است که اطلاعاتی همچون پلاک ثبتی، موقعیت جغرافیایی، مساحت، ابعاد، حدود گذرهای مجاور را در قالب یک نقشه ترسیم میکند. هزینه نقشه یو تی ام و تعرفه رسمی تهیه این نقشه توسط کارشناس رسمی دادگستری تعیین میشود
روش نقشهبرداری جهت تهیه نقشه یو تی ام در گروه کارشناسان رسمی پارسی کارشناس
روش نقشهبرداری جهت تهیه نقشه یو تی ام در گروه کارشناسان رسمی پارسی کارشناس بهصورت استفاده همزمان از دوربین نقشهبرداری و گیرنده جیپیاس شمیم میباشد. گاها مشاهده میشود برخی افراد صرفاً حدودات اربعه را با گیرنده شمیم برداشت میکنند که این کار احتمالاً با خطا در برداشت نقاط یو تی ام همراه میشود.
در انجام امور اداری مربوط به ثبتاسناد املاک و اراضی درصورتیکه نیاز به تهیه نقشه یو تی ام رسمی داشته باشید، باید انجام امور نقشهبرداری زمینی جهت تهیه نقشه utm را به کارشناسان رسمی امور ثبتی و کارشناس رسمی نقشهبرداری بسپارید. دلیل اهمیت تهیه نقشه یو تی ام با مهرو امضا کارشناس رسمی دادگستری به دلیل صلاحیت قانونی و ارائه نقشه دقیق و معتبر به ارگانهای دولتی و محاکم حقوقی میباشد. بهعنوانمثال برای تبدیل سند دفترچهای به سند تکبرگ، تهیه نقشه utm مبنای صدور سند تکبرگ میباشد و صحت و دقت در تهیه نقشه یو تی ام باعث صدور سند کاداستر مطابق با مساحت و ابعاد وضع موجود ملک میشود.