جانمایی پلاک ثبتی -تشخیص موقعیت ملک – تطبیق آن با وضع موجود
اگر صاحب ملکی هستید که جای دقیق آن مشخص نیست یا سندی دارید که محل آن مشخص نیست حتماً در مراحل اداری مشخص شدن وضعیت ملک نیازمند تهیه جانمایی پلاک ثبتی خواهید شد. در این مقاله تلاش میکنیم شما را با جانمایی پلاک ثبتی و جزئیات مربوط به آن آشنا کنیم با پارسی کارشناس همراه باشید.
جانمایی پلاک ثبتی به معنی تعیین مکان دقیق ملک بر اساس اسناد و مدارک موجود مانند سند رسمی، بن چاق، قولنامه و یا هر مدرک دیگر است و تطبیق مدارک با نقشههای ثبتی، نقشههای شهرداری و یا مستندات سایر سازمانها میباشد در کل جانمایی پلاک ثبتی زمانی انجام میشود که بخشی از اطلاعات دقیق ملک در دسترس نباشد و نامشخص باشد.
- بهعنوان مثال ممکن است افراد دارای سندهایی باشند که قدیمی است و مکان دقیق ملک مشخص نباشد. با توجه به اینکه بافت شهری تغییرات سریعی دارد ممکن است حدود املاک دستخوش تغییرات زیادی شده باشد. برای اثبات این موضوع که محدوده دقیق ملک افراد کجاست ابتدا باید اسناد ثبتی بررسی شوند نقشههای ثبتی آن منطقه که ملک فرد در آن قرار دارد در بازههای زمانی مختلف و مهمتر اینکه در زمان صدور سند مالکیت بررسی شوند؛ و بعداز آن با استفاده از روشهای تخصصی و تجربی نقشهبرداری و تطبیق نقشهها با وضعیت موجود منطقه با استفاده از ابزارهای مدرن، وضعیت و محدوده دقیق ملک مشخص میشود.
- تا اینجا بهطور کلی متوجه شدیم جانمایی پلاک ثبتی به چه دلیل است. در ادامه به سؤالات متداولی که در این زمینه برای مشتریان پارسی کارشناس پیش میآید پاسخ میدهیم تا درزمانی که نیازمند تهیه نقشه جانمایی پلاک ثبتی شدید بتوانید با اطلاعات کامل و دقیق کار خود را به انجام برسانید.
مدارک لازم جهت جانمایی پلاک ثبتی چیست؟
پاسخ به این سؤال بستگی به وضعیت ملک و مدارک متقاضی دارد. اگر جای دقیق ملک مشخص باشد اما مدارک آن گمشده یا به هر دلیل دیگر مدارکی از آن موجود نیست در مرحله اول اثبات مالکیت بر ملک لازم است مکان دقیق ملک بهوسیله جانمایی پلاک ثبتی و با نقشه یو تی ام مشخص شود.
اگر مدارکی مانند سند، بن چاق، قولنامه یا هر مدرک دیگر دال بر مالکیت بر ملک مذکور وجود نداشته باشد نیاز است که آن را در زمان جانمایی پلاک ثبتی به کارشناس نقشهبرداری مربوطه نشان دهید. کارشناس رسمی نقشهبرداری بر اساس مدارکی که موجود است و موارد ذکرشده جانمایی پلاک ثبتی را انجام میدهد.
- معتبرترین مدرک برای جانمایی پلاک ثبتی که قابلاستفاده میباشد سند مالکیت یا سند مادر ملک مذکور است؛ اما اگر سند موجود نباشد چارهای جز استفاده از سایر مدارک موجود مانند قولنامه و … نیست. توصیه مهم اینکه در هنگام اقدام برای جانمایی پلاک ثبتی ملک کلیه مدارک مرتبط با این موضوع و همچنین ملک به رؤیت کارشناس نقشهبرداری مربوطه باید برسد تا کارشناس رسمی نقشهبرداری بتواند با اطلاعات کافی کار جانمایی کلک یا جانمایی پلاک ثبتی را انجام دهد.
نقشه UTM در جانمایی پلاک ثبتی چه کاربردی دارد؟
طبق توضیحات ارائهشده قسمتی از پروسه جانمایی پلاک ثبتی مربوط به برداشت و نقشهبرداری وضع موجود ملک و مجاورین آن است. این نقشهبرداری معمولاً در فرمت یو تی ام انجام میشود به دلیل اینکه سازمانهای مربوطه مانند اداره ثبتاسناد و املاک، سازمان زمین و مسکن یا زمین شهری، شهرداریها، اداره اوقاف و … نقشههای موردنیاز خود را در فرمت UTM از متقاضیان دریافت میکنند.
نقشه UTM نقشهای استاندارد است که در دستگاه مختصات جغرافیایی UTM تهیه میشود. در این نقشه مساحت دقیق ملک، متراژ اضلاع زمین، حدود ملک، همسایگیهای مجاور و وضعیت ملک در میان سایر پلاک ثبتیهای منطقه به همراه نقاط دقیق جیپیاس از مناطق تغییر کرده ملک در همسایگیها و مرزها، نقاط مهم احتمالی در درون ملک مثل محل قرار گرفتن اعیان، محل قرار گرفتن درختها با استفاده از ابزارهای مدرن و دقیق مشخص میگردد.
- تهیه نقشه یو تی ام توسط کارشناس رسمی نقشهبرداری با تخصص و تجربه بالا انجام میشود. دقت این نقشه در این حد است که متراژ دقیق ملک تا صدم مترمربع و مجاور ین آن تا صدم مترمربع مشخص میشود. همچنین موقعیت مکانی دقیق نقاط مهم ملک با دقتی در حد چند سانتیمتر با استفاده از دستگاه جیپیاس دو فرکانسه مشخص میشود. این نقشه utm در جانمایی پلاک ثبتی باهدف افزایش دقت مشخص کردن محدوده و متراژ ملک افراد بسیار مؤثر است.
- به همین دلیل ادارات مربوطه تهیه نقشه UTM را لازم و ضروری میدانند. مهم است بدانیم در سندهای تکبرگی جدید که توسط اداره ثبتاسناد و املاک کشور صادر میشود نقشه یو تی ام ملک در پایین سند درجشده است. این نکته اهمیت تهیه نقشه یو تی ام در جانمایی پلاک ثبتی را مشخص میکند.
جانمایی پلاک ثبتی نیاز به تائید کارشناس دادگستری دارد؟
بله اصولاً اداره یا سازمانی که افراد جانمایی پلاک ثبتی خود را از آن درخواست دادهاند نقشه utm را صرفاً با تائید کارشناس رسمی دادگستری قبول میکند و این کار به این دلیل است که در ادامه پروسه اداری جانمایی ملک قرار است جانمایی مربوطه بهعنوان یکی از مدارک نشاندهنده مالکیت ملک استفاده شود و از ابعاد آن برای صدور سند استفاده شود؛ بنابراین نیاز است تا کارشناس رسمی دادگستری آن را تائید کند. کارشناس دادگستری در رشتههای نقشهبرداری و امور ثبتی در قانون ثبتی ایران صلاحیت تائید چنین مدارکی رادارند؛ بنابراین در زمان پروسه انجام جانمایی پلاک ثبتی حتماً توجه و تأکید داشته باشید که جانمایی پلاک ثبتی با تائید کارشناس دادگستری مربوطه انجام شود تا در پروسه اداری به مشکل برنخورید.
تفاوت کارشناس رسمی امور ثبتی با کارشناس رسمی نقشهبرداری در جانمائی ملک چیست؟
اداره ثبتاسناد و املاک مربوطه تشخیصدهنده این تفاوت است. درواقع اداره ثبتاسناد با توجه به میزان اطلاعاتی که ازملک وجود دارد از متقاضی یکی از موارد بالا را درخواست میکند. اگر اطلاعات ثبتی کافی باشد مانند سند رسمی منگولهدار و تغییرات کم منطقهای که ملک اشخاص که در آن قرار دارد اتفاق افتاده باشد نیازی به تائید کارشناس دادگستری امور ثبتی نیست و تائید کارشناس دادگستری نقشهبرداری کفایت میکند
اما اگر بخشی از اطلاعات ثبتی ملک نیازمند تائید کارشناس مربوطه باشد الزامی است که جانمایی پلاک ثبتی با تائید کارشناس دادگستری امور ثبتی انجام شود.
نتیجهگیری
با توجه به توضیحاتی که در مقاله ارائه شد در موارد زیر نیازمند تهیه جانمایی پلاک ثبتی خواهید بود:
- سند موجود است اما جای دقیق ملک نامشخص است
- سند موجود است ولی جای حدودی ملک خود مشخص نیست
- جای حدودی ملک مشخص است اما سند وجود ندارد
- قولنامه یا بن چاق موجود است و جای حدودی ملک هم مشخص است
- قولنامه یا بن چاق موجود است ولی جای دقیق ملک مشخص نیست
آیا سندهای مشاعی نیاز به جانمائی پلاک ثبتی دارند؟
پاسخ بله است جهت دریافت سند ششدانگ برای املاکی که سند مشاعی دارند لازم است تا جای دقیق ملک در سند مادر مشخص شود. علت این امر این است که در اسناد مشاعی مکان دقیق ملک مشخص نیست و فقط اشاره به متراژی از سند مادر شده که شما مالک آن هستید؛ اما در سندهای ششدانگ مکان دقیق ملک بهصورت مستقل از سند مادر مشخصشده است. به همین دلیل جهت تکمیل اطلاعات مربوط به صدور سند ششدانگ برای سندهای مشاعی نیاز است که جای دقیق ملک مربوطه در پلاک اصلی ملک مشخص شود.
حل اختلافات توسط جانمایی پلاک ثبتی
با جانمایی پلاک ثبتی میتوان به بسیاری از اختلافات ناشی از تعرض و تداخل با املاک مجاور و گذرگاهها پایان داد؛ زیرا با جانمایی پلاک ثبتی ملک، موقعیت دقیق ملک مشخص و بر اساس نقشه کاداستر شهری میتوان تمامی موارد از قبیل مساحت، حریم املاک مجاور و وضع موجود ملک را بهصورت دقیق مشخص کرد و همچنین اثبات نمود که اختلاف در کدام مورد پیشآمده است. با پارسی کارشناس همراه شوید تا اطلاعات کامل و دقیقتری درباره جانمایی پلاک ثبتی و کاربردهای آن در اختیار شما قرار گیرد.
تعریف دقیقتر از جانمایی پلاک ثبتی چیست؟
در حقیقت جانمایی پلاک ثبتی یا جانمایی ملک روشی است که طبق آن میتوان موقعیت دقیق ملک را در ابعاد اربعه روی نقشه هوایی املاک در سنوات گذشته و نقشه utm با مقیاس 1:2000 تعیین کرد که توسط کارشناس رسمی نقشهبرداری و ثبتی انجام میشود، درواقع جانمایی پلاک ثبتی کاری کاملاً دقیق و حساس میباشد؛ به دلیل اینکه باید بهدقت تشخیص داده شود و آدرس ملک بهدرستی تعیین شود تا درنهایت جانمایی ملک روی عکس و نقشههای هوایی با دقت تمام انجام شود تا در آینده با مشکلاتی همانند تداخل با املاک مجاور برخورد نکنید.
نحوه جانمایی پلاک ثبتی برای املاک با موقعیت نامشخص
جانمایی پلاک ثبتی برای املاکی که موقعیت دقیق آنها مشخص نیست یا اینکه موقعیت ملک بههیچعنوان مشخص نیست، جانمایی باید بر اساس نقشه ثبتی منطقه صورت گیرد و روی نقشه با مقیاس 1:2000 املاک مشخص شود و در آخر روی زمین جانمایی ملک و یا بهاصطلاح چهارمیخ ملک مشخص شود که این روند بسیار پیچیده و زمانبر میباشد.
تعیین وضعیت پلاک ثبتی جهت املاک بدون مرزبندی:
جانمایی پلاک ثبتی برای املاکی که درگذر زمان مرز بین آنها از بین رفته اما موقعیت تقریبی آنها مشخص است در این شرایط با استفاده از تفسیر عکس هوایی مربوط به تاریخ سند یا نزدیک به آن و مطالعه حدودات اربعه، مختصات دقیق ملک جانمایی میشود و بعدازآن روی زمین پیادهسازی میشود.
مراحل جانمایی پلاک ثبتی و پیادهسازی چهارمیخ ملک به شرح زیر است:
-بررسی دقیق اسناد و مدارک موجود
-تهیه و استعلام نقشه ثبتی طبق سنوات موجود
-جانمایی ملک روی نقشه و تعیین موقعیت دقیق ملک
-دریافت مختصات چهارگوشه ملک و پیادهسازی آن روی زمین
کارشناس رسمی دادگستری رشته نقشهبرداری و امور ثبتی باید تمامی مدارک را مطالعه کند و بتواند حدود ملک را از روی اسناد و مدارک تشخیص دهد که جهت این کار باید جمعآوری مدارک موجود همانند نقشههای آنالوگ، عکسهای هوایی آنالوگ، نقشه یو تی ام وضع موجود ملک، سند منگولهدار، بنچاق را انجام دهد.
در اکثر موارد جانمایی ملک نیاز به تهیه نقشه ثبتی دارد و تکمیل مدارک از وظایف کارشناس رسمی نقشهبردار است. بعد از بررسی اسناد توسط کارشناس رسمی نیاز به استعلام پلاک ثبتی از اداره ثبتاسناد میباشد تا با اطمینان کامل عملیات جانمایی ملک صورت گیرد.
مجموعه کارشناسی پارسی کارشناس با تیمی حرفهای از کارشناسان رسمی دادگستری باصلاحیت های تهیه نقشه یو تی ام، جانمایی پلاک ثبتی، چهارمیخ ملک، تفسیر عکس هوایی و … شما عزیزان را در سراسر کشور همراهی میکند.
با استفاده از نقشه ثبتی و حدودات اربعه، ملک روی نقشه و عکس قدیمی ا جانمایی میشود. درنهایت مختصات موردنظر ملک از نرمافزار تخصصی این کار استخراج و با استفاده از gps و دیگر تجهیزات پیادهسازی میشود. بعد از اطمینان از اطلاعات استخراجشده میتوان عملیات جانمایی ملک را پیادهسازی کرد.