کارشناس رسمی امور ثبتی – جانمایی املاک و تفسیر عکس هوایی

کارشناس رسمی امور ثبتی به کارشناسی گفته می‌شود که با اخذ پروانه کارشناسی رسمی دادگستری در رشته امور ثبتی به‌صورت تخصصی فعالیت می‌کند. در زمینه حل دعاوی حقوقی و هندسی املاک و اراضی مسکونی، تجاری و کشاورزی کارشناس رسمی دادگستری در رشته امور ثبتی فعالیت می‌کند. به دلیل تخصص و صلاحیت این کارشناسان در زمینه امور ملکی بیشترین زمینه کاری این کارشناسان در دادگستری و دادگاه می‌باشد.

تخصص و مهارت فنی کارشناس رسمی دادگستری در رشته امور ثبتی و نقشه‌برداری باید در اختیار عدالت قرار بگیرد. ارائه نظریه کارشناسی رسمی این کارشناسان باید بر مبنای مستندات و گزارش کارشناسی فنی دقیق باشد. به‌عنوان‌مثال جهت جانمایی پلاک ثبتی طبق سند، کارشناس رسمی امور ثبتی باید جانمایی ملک را بر مبنای سوابق ثبتی و تهیه نقشه یو تی ام از عوارض موجود در نقشه ثبتی انجام دهد. با توجه به اهمیت روزافزون املاک و اراضی چه ازنظر ارزش و چه ازنظر مباحث حقوقی، تعیین موقعیت دقیق املاک و اندازه‌گیری حدود، به جهت پیشگیری و جلو گیری از هرگونه تجاوز و تعدی به املاک مجاور، کاری ضروری می‌باشد.

  • تقریباً از یک دهه قبل صدور اسناد از سمت اداره ثبت‌اسناد و املاک کشوربصورت دفترچه‌ای یا منگوله‌دار بوده که در این اسناد مشخصاتی شامل پلاک ثبتی، حدودات اربعه، نام مالک و حقوقات متصوره درج می‌شد ایراد بزرگی که این اسناد داشتند این بود که موقعیت مکانی ملک یا آدرس ملک در آن مشخص نبود و تنها کارشناس رسمی امور ثبتی با داشتن اطلاعات پلاک ثبتی اصلی و فرعی می‌توانستند جانمایی را انجام دهند.
  • با پیشرفت علم نقشه‌برداری و ثبتی و به‌روز شدن تجهیزات فنی در این زمینه، سازمان ثبت‌اسناد و املاک کشور اداره کاداستر را راه‌اندازی کرد؛ و به دلیل تهیه نقشه‌های ثبتی از تمام کشور و همچنین تبدیل اسناد دفترچه‌ای به تک‌برگ این اداره شروع به کارکرد.

کارشناس رسمی امور ثبتی کیست؟

کارشناس رسمی امور ثبتی شخصی است متخصص که در موضوعاتی نظیر بررسی وضع موجود با ابعاد سند، تفکیک اراضی، تجمیع پلاک‌های ثبتی، تهیه نقشه کادر تجربه و فعالیت دارد تمامی موارد ذکرشده نیاز به‌دقت و تجربه زیادی دارد به دلیل حساسیت و اهمیت موضوع املاک. در بیشتر موارد به دلیل وجود اختلاف وضع موجود با ابعاد ثبتی در املاک، متقاضی نیاز به نظر کارشناسی کارشناس رسمی امور ثبتی دارد.

کارشناس باید در چنین مواردی بررسی کند که علت بروز اختلاف ناشی از چیست. بدین منظور باید مشخص شود تخلف، تجاوز یا اضافه طول‌ها در چه حدی اتفاق افتاده است تا جهت تهیه نقشه وضع موجود ملک و مجاورین اقدام شود. در کل مساحت می‌تواند به دو صورت رخ دهد یا تجاوز به ملک‌های مجاور و یا اینکه اشتباه در ثبت مساحی که درگذشته بسیار اتفاق می‌افتاد. در این صورت باید نقشه کادر تهیه شود و درصورتی‌که اثبات شود تجاوزی نسبت املاک مجاور اتفاق نیفتاده مساحت پلاک ثبتی اصلاح‌شده و مبنا قرار می‌گیرد.

صلاحیت یا وظایف کارشناس رسمی امور ثبتی چیست؟

صلاحیت‌های کارشناسان رسمی دادگستری طبق مصوبه شورای عالی کارشناسان رسمی به کارشناسان رسمی کانون کارشناسان و مرکز کارشناسان رسمی قوه قضائیه ابلاغ می‌شود و کارشناسان ملزم به فعالیت کارشناسی در صلاحیت‌های کارشناسی اخذشده می‌باشند. هرگونه انجام امور کارشناسی خارج از صلاحیت‌های اخذشده تخلف انتظامی محسوب می‌شود.

-جانمایی املاک و اراضی مسکونی، تجاری، کشاورزی جهت صدور سند

-نقشه‌برداری تخصصی در امور ثبتی برای حدومرز پلاک‌های ثبتی و تعیین حدود رسمی املاک

-تهیه نقشه یو تی ام از اراضی و املاک در سیستم مختصات UTM و تعیین مساحی و ابعاد ملک

-تهیه نقشه یوتی ام اراضی و املاک بدون ابعاد برای اداره ثبت و شهرداری

-تهیه و تفسیر عکس‌های هوایی و ماهواره‌ای

-پیاده‌سازی موقعیت ثبتی و موجود املاک روی عکس‌های هوایی و تصاویر ماهواره‌ای

-امور تخصصی نقشه‌برداری جهت پیاده‌سازی حدود اربعه املاک روی نقشه‌های هوایی

-کارشناسی و تشخیص اختلاف در نقشه وضع موجود ملک و تطبیق با ابعاد سند

-افراز، تفکیک و تقسیم املاک و اراضی مشاعی

-گزارش کارشناسی در موارد 147 و ۱۴۸ قانون ثبت‌اسناد و املاک کشور

-بررسی پرونده‌های تعیین تکلیف اراضی و املاک فاقد سند در هیات های تعیین تکلیف

-بررسی صحت اجرای تشریفات افراز املاک و اراضی

-بررسی و تشخیص، صحت جریانات ثبتی اسناد

-بررسی و تشخیص، صحت جریانات ثبتی املاک و اراضی

تخصص کارشناس امور ثبتی:

در محاکم حقوقی و دادگاه‌ها قضات محترم جهت حل‌وفصل پرونده‌هایی که نیاز به دانش تخصصی در حوزه املاک و نقشه‌برداری و ثبتی دارند از افراد خبره و باتجربه در زمینه مربوطه بهره می‌برند. در این حوزه نیز کارشناسان رسمی امور ثبتی می‌توانند با نظر کارشناسی خود گره‌گشای بسیاری از مشکلات موجود در پرونده‌های قضائی باشند.

  • به‌عنوان‌مثال جهت درک بهتر موضوع و راهگشایی برای مشکلات شما عزیزیان: مثلاً شخصی مدعی شده که ملک مجاور یک متر وارد زمین من شده و به‌اصطلاح به حدود قانونی زمین او تجاوز شده است. در این موارد فرد شاکی باید از یک کارشناس مرض الطرفین استفاده کند تا با طی مسیر قانونی مشخص شود که ادعای او درست است یا خیر که در این مسیر فرد شاکی باید به‌عنوان محکوم‌له به دادگاه حقوقی محل مراجعه و طرح دعوی کند و با توجه به تخصصی بودن موضوع، قاضی محترم دستور ارجاع به کارشناس دادگستری دارای صلاحیت ثبتی را می‌دهد؛ و کارشناس ضمن مراجعه به دادگاه و مطالعه جزئیات پرونده، اظهارات طرفین دعوی را می‌شنود؛ و درنهایت با بررسی سوابق ثبتی املاک مورد تنازع و املاک مجاور نظریه کارشناسی خود را طی گزارش رسمی را به دادگاه ارائه می‌دهد. در صورت اعتراض هر یک از طرفین به نظریه کارشناسی در صورت نظر قاضی مجدداً پرونده جهت کارشناسی به هیات 3 نفره کارشناسان ارجاع می‌شود.

موضوعات پرونده‌های ثبتی در دادگاه و محاکم حقوقی به شرح زیر است:

-جانمائی پلاک ثبتی و تعیین دقیق مساحت ملک

-جانمائی پلاک ثبتی بر روی نقشه و زمین

-تجاوز ملک به قطعه مجاور

-حق عبور ملک مجاور از بخشی از زمین (حق ارتفاق)

-درخواست تفکیک و افرازملک

-درخواست فروش ملک مشاع

-تفکیک ساختمان

-بررسی وقوع ملک در مستثنیات

هزینه انجام خدمات امور ثبتی توسط کارشناس رسمی امور ثبتی:

از مهم‌ترین دارائی‌های هر فرد ملک، زمین و خانه می‌باشد؛ و همین‌طور به جهت حساسیت این موضوع یکی از بیشترین پرونده‌های قضایی نیز در رابطه با املاک می‌باشد. در بسیاری از موارد قضایی اعتراض همسایه به اینکه ملک مجاور در هنگام ساخت‌وساز وارد حریم ملک من شده یا بعد از نقشه‌برداری وضع موجود مشخص‌شده که مساحت وضع موجود از مساحت مندرج در سند مالکیت کمتر هست یا بیشتر یا …در تمامی این موارد باید به کارشناس رسمی دادگستری رشته امور ثبتی مراجعه شود.

در تمامی صلاحیت‌ها و وظایف کارشناس امور ثبتی تیم کارشناسان رسمی پارسی کارشناس با دارا بودن کارشناسان رسمی امور ثبتی بسیار باتجربه تمامی خدمات فوق را در کوتاه‌ترین زمان ممکن ارائه می‌دهد. هزینه خدمات فوق برحسب نوع خدمات، نیاز به تهیه نقشه‌های جانبی و … طبق تعرفه اعلامی کانون کارشناسان رسمی دادگستری و قوه قضائیه می‌باشد برای مشاوره رایگان می‌توانید با کارشناسان ما در ارتباط باشید