کارشناس رسمی دادگستری مهندسی آب
کارشناس رسمی دادگستری مهندسی آب یا امور آب در حال حاضر در کشور ما به دلیل اهمیت منابع آبی و سفرههای آب زیرزمینی و آبهای سطحی و رودخانهها از رشتههای مهم کارشناسی می باشد. در دهههای گذشته مدام تأکید میشد که احتمال دارد به دلیل کمآبی کشور جنگ آب به وجود آید باور نمیشد و بدون تفکر از این مسئله عبور کردیم اما در حال حاضر با خشک شدن فضای کشورها و کاهش سفرههای آب زیرزمینی شاهد تنش و درگیری با موضوع آب در برخی مناطق کشور هستیم بنابراین ارزش آب خیلی بالاتر رفته و با توجه به حساسیت دولتها به این موضوع در حال حاضر و برنامهریزی جهت مدیریت آبهای کشور و سفرههای آب زیرزمینی نشان میدهد که حوزه امور آب به حوزه بسیار پراهمیتی تبدیلشده است. مواردی همانند ارزیابی سازههای هیدرولیکی و ارزیابی سفرههای آب زیرزمینی و تعیین حقآبهها و برداشت آب رودخانهای و تعیین بستر و حریم رودخانهها از موضوعاتی است که در حوزه کاری کارشناس رشته امور آب هست.
- کارشناس رسمی دادگستری مهندسی آب ازنظر صلاحیت در حوزه فنی و مهندسی و گروه تخصصی آب و معادن تقسیم قرارگرفته است، کارشناس رسمی امور آب، بعد از اخذ پروانه فعالیت حرفهای در عناوین حوزه فعالیت باید صلاحیتهای مربوطه را اخذ نماید.
وسعت حوزه فعالیت کارشناسان رسمی دادگستری این رشته به دلیل گستردگی و پراکندگی پروژهها و سازههای آبی در سراسر کشور، بسیار زیاد است، اجرای پروژههای بسیار عظیم در بخشهای زیرساختی همانند پروژههای آبیاری و زهکشی در دشتهای خوزستان، پروژههای انتقال آب از سرچشمههای رودها به دشتهای فلات مرکزی طی سالهای گذشته در حال اجرا هست و همچنین با توجه به اهمیت موضوع آب و آبرسانی، انجام پروژههای بسیار سنگینی با موضوع انتقال آب شرب و تهیه آب سالم برای شهرها و همچنین پروژههای بسیار بزرگ شبکههای فاضلاب و تصفیهخانههای آب شهری برای محدودههای شهری و شهرنشینی در حال اجرا هست.
- موضوعات مرتبط با کارشناسی آب در برخی موارد مربوط به پروندههای اختلافی بین شرکتها و شخصیتهای حقیقی و حقوقی درگیر در این موضوع مرتبط هست، رسیدگی به موارد اختلافی با موضوع آب و همچنین مستندسازی فعالیتهای انجامشده در پروندههای اختلافی با این موضوع در محاکم حقوقی نیازمند اعلام نظر کارشناس رسمی مهندسی آب به توجه به موضوع مورد اختلاف هست.
کارشناس رسمی دادگستری مهندسی آب کیست؟
کارشناسان رسمی دادگستری مهندسی آب فرد متخصصی است که با دارا بودن دانشنامه یا مدارک تحصیلی و یا سابقه کار و تجربه در این موضوع اقدام به شرکت در آزمون کارشناسی رسمی دادگستری رشته مهندسی آب که توسط کانون کارشناسان رسمی دادگستری و مرکز وکلا و کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده قوه قضاییه بهطور سالیانه برگزار میشود شرکت کرده و پس از قبولی و گذراندن دوره کارآموزی موفق به اخذ پروانه کارشناسی رسمی مهندسی آب میشود و در چارچوب رشته قبولی و صلاحیتهای احرازشده خدمات کارشناسی آب به محاکم یا سازمانها و ترجمانها و شرکتهای خصوصی یا دولتی ارائه میکند. در موضوع کارشناسی آب، صلاحیت «ارزیابی حقابهها و اجرتالمثل منابع آب اعم از سطحی یا زیرزمینی در رابطه با انهار، چشمهها و چاهها « بهعنوان مهمترین صلاحیت رشته مهندسی آب که بیشترین ارجاع به کارشناس را دارد، میتوان نام برد.
صلاحیتهای مربوط به کارشناسان رسمی مهندسی آب چیست؟
- کارشناسی و ارزیابی منابع مربوط به آب و فاضلاب
- کارشناسی و بررسی چگونگی آلودگی آبها به لحاظ تشخیص و تأثیر سوء آن بر صلاحیت مصرف و محیطزیست
- کارشناسی و بررسی حقابه ها و اجرتالمثل منابع آب در رابطه با چشمهها و چاهها و نهرها
- کارشناسی و بررسی شبکههای آبیاری تحتفشار سنتی و خطوط انتقال آب در شبکههای مذکور تا حد اول مزرعه
- کارشناسی و بررسی مطالعات اجرایی در عملیات ژئوفیزیک، حفاری، ویدئو متری و ردیابی در ارتباط با مهندسی آب
- کارشناسی موقعیت عمومی منابع آب اعم از سطحی، زیرزمینی و فاضلابها شامل چاه، چشمه قنات، پساب و فاضلاب
- کارشناسی و تشخیص بستر و حریم در جایگاه قرضه گیری و برداشت از مخازن و ذخایر شن، ماسه و رس
- کارشناسی و تشخیص علل نشست و نفوذ آب و فاضلاب و فرآیند آن
- کارشناسی و تشخیص و تعیین قدمت آثار آب در اراضی
- کارشناسی و تعیین اثرات ناشی از احداث سد و سازه آبی یا تونل
- کارشناسی و تعیین ارقام و مقادیر آب بهاء بر اساس ارزش و اعتبار محلی آب و نوع تولید و مصرف
- کارشناسی و رسیدگی به اختلاف بین کارفرمایان، مشاوران و پیمانکاران در امور تخصصی آب
- کارشناسی و بررسی پیامدهای حادث بر منابع آب و فاضلاب و تبعات آن
- کارشناسی و بررسی حوادث ناشی از عملکرد آبوخاک ازجمله سیلزدگی، ریزش و رانش سنگ و خاک و پدیدههای آب شکستگی و آب بردگی
7 مورد از وظایف کارشناس رسمی دادگستری امور آب:
1-ارزیابی سفرههای آب زیرزمینی، ارزیابی سازههای هیدرولیکی، کارشناسی امور آبهای سطحی و رودخانهها مانند تخصیص آب، حقابه ها، برداشت مصالح رودخانهای، تعیین بستر و حریم رودخانهها
2-ارزیابی و رسیدگی به اختلاف مابین پیمانکاران، مشاوران و کارفرمایان در امور تخصصی مهندسی آب
3- ارزیابی آبهای زیرزمینی مانند قناتها، چشمهها،چاههای عمیق و نیمه عمیق) و تعیین حقابه آنها
4-ارزیابی و بررسی کیفیت دستگاههای حفاری و دوتاری و رسیدگی به کیفیت لولهگذاری و منصوبات چاهها
5- ارزیابی امور مربوط به بررسی و تعیین و رفع تجاوز از بستر و حریم رودخانهها و آبهای سطحی و سایر مجاری آبی
6- ارزیابی و بررسی شبکههای آبرسانی و اندازهگیری آب کانالها و زهکشی آبهای زیرزمینی ناشی از تخلیه فاضلاب
7- ارزیابی تأسیسات آبی و تعیین حریم تأسیسات آبی (سدها، بندها، دهانههای آبگیر، نهرهای سنتی و سایر تأسیسات منابع آب)
صلاحیتها و وظایف کارشناس رسمی امور آب خدمت شما بیان شد. مجموعه پارسی کارشناس با چندین سال تجربه در این حوزه و بررسی و گزینشهای تخصصی از بین کارشناسان این رشته، همکارانی را با شرایط و سوابق بسیار درخشان و عالی بهعنوان همکار جذب نموده است و در کلیه پروژهها و موضوعاتی که به اظهارنظر کارشناسی در حوزههای تخصصی این رشته یعنی کارشناسی امور آب نیازمند باشد، آماده ارائه خدمات به شخصیتهای حقیقی و حقوقی در سراسر کشور هست.